Portorož

Portorož

Portoroška riviera se razteza na prisojni severni obali Piranskega zaliva in je naravno zaščitena pred močnimi vetrovi. Kraj ima izredno blago subtropsko podnebje in bujno vegetacijo, kar daje Portorožu prednost pred drugimi letovišči v severnem Jadranu.

Portorož - Locap Group 1

Portorož je letovišče, ki leži v zavetju Piranskega zaliva se ponaša z ugodnim sredozemskim podnebjem naravo in stoletno zdraviliško tradicijo. K razvoju turizma so na svoj način prispevale prav soline. Vodo s koncentrirano raztopino morske soli in blato nastalo v solinarskih bazenih, uporabljajo za zdravljenje revme in kožnih bolezni. 

Začetki zdraviliške dejavnosti so omenjeni že v 13. stoletju, ko so v benediktinskem samostanu uporabljati slanico za zdravljenje raznih obolenj. Za uradni začetek organiziranega turizma štejemo leto 1885, ko so na pobudo piranskega zdravnika Lugnianija odprli zdravilišče. Primerna lega, čisto morje in zdravo podnebje so skozi stoletja spreminjali zdraviliški kraj v pravo turistično središče. Zdravilišču so se tako pridružili še kopališče in kasneje hotelski in drugi turistični objekti. Leta 1921 je bil zgrajen hotel Palace, tedaj eden najlepših in največjih hotelov na Jadranu.

Lepoto kraja in ugodnost blagodejne narave so prvi spoznali že rimski veljaki, ki so si tukaj postavljali počitniške hiše in vile. Kasneje so se naselili številni cerkveni redovi, ki so za svoje bivališče izbrali miren kraj, ki je ustrezal njihovemu življenju. Področje, kjer so danes hotelske namestitve je bilo posejano s samostani in cerkvami. Na ozemlju piranske občine so bili kar štirje benediktinski samostani. Najmogočnejšo podobo je imel benediktinski samostan svetega Lovrenca, na vrhu hribčka tik nad morjem, kjer je sedaj Hotel Metropol. Po veličini ni nič manj zaostajal samostan svetega Bernardina, zgrajen na strmem delu nad morjem, kjer je danes hotelsko naselje Bernardin. Zvonik, porušen prezbiterij in podporni loki, ki so ščitili samostan pred morskimi valovi so edini pomniki tistega časa. Najpomembnejša med cerkvami v kraju je bila nekdanja cerkev svete Marije Rožnovenske, ki je bila zgrajena v 13. stoletju in po kateri so imenovali Portoroški zaliv, kar pomeni v italijanskem jeziku pristanišče vrtnice “Portorose”.

Danes sodi Portorož med največje turistične kraje v Sloveniji. Ima moderno termalno zdravilišče, letališče, veliko marino s široko ponudbo, športne objekte, kulturni in kongresni center, igralnice, restavracije in bare ter plaže, ki omogočajo gostom prijetne počitnice, počitek in sprostitev.

Portorož - Locap Group 2V Portorožu so v zadnjih desetletjih ob čudoviti peščeni plaži in negovanih zelenicah zrasli številni hoteli, ki s pestro ponudbo nadaljujejo bogato in uspešno turistično tradicijo. V zadnjem času je opaziti tudi veliko zasebnih namestitev kot so to hiše, vile apartmaji ter nenazadnje plavajoče hišice na morju “Floating Houses”, ki jih najdemo v Marini Portorož.

Marina Portorož je za gosta zanimiva predvsem za srednjo in severno Evropo. Sodobna marina, ki sodi med najbolje opremljene marine na Jadranu in ima več kot 1000 privezov za plovila dolga do 22 restavracijo z izbranimi morskimi specialitetami. Blizu marine leži v objemu zelenja avtokamp Lucija, ki lahko sprejme do 1200 gostov. V bližini kampa pa najdete plažo priljubljeno med domačini, Ob dobrem vetru si boste tu ob poležavanju na plaži krajšali čas z opazovanjem windsurferjev in kajtarjev.

Kdor si želi aktivnih počitnic pa bo našel v Portorožu številne možnosti za šport in rekreacijo: teniška igrišča, mini golf, urejene sprehajalne in kolesarske poti ter fitnes na prostem. Pravo doživetje so izleti z manjšimi čolni in turističnimi ladjami ob obali in ogled starodavnih mest z morja. Portorož je živahno turistično središče. Čeprav je morje za zimsko kopanje nekoliko prehladno, vabijo pokriti hotelski bazeni z morsko in termalno vodo.

Kongresna in kulturna dejavnost čez vse leto potrjujeta, da je Portorož vabljiv v vseh letnih časih. Številne zabavne prireditve, glasbeni večeri, kulturne in festivalske prireditve, sejmi, gledališke predstave so le nekateri dogodki, ki se obiskovalcu ponujajo čez vse leto. Vrstijo se zabavne in glasbene prireditve s priznanimi domačimi in tujimi pevci, kjer lahko ob dobri hrani še zaplešete. Da ne bi noči prehitro minile poskrbijo nočni lokali z izbranim programom. Za konec večera pa lahko poskusite srečo v Casinojih.

Portorož odlikuje tudi izvirna gostinska ponudba. Številne restavracije v mestu in okolici nudijo kar je tukaj najboljše, kulinarične mojstrovine iz morskih dobrot. Izbira je velika. Ob portoroški promenadi je nanizanih kar nekaj restavracij in lokalov. V nekaterih je poudarek na ribah, drugje na mesu. Povsod pa je prisoten sredozemski navdih. Če si boste zaželeli nekaj sladkega, sladoled ali pravo italijansko kavo s pogledom na morje
boste našli pravo slasčičarno ali bar po vašemu okusu.

Zanimivosti in znamenitosti v Portorožu

Cerkev Sv. Bernardina

Na zelenem rtu, med srednjeveškim Piranom in modernim Portorožem, se na hektarjih razteza hotelsko naselje Bernardin. Osrednji del krasi zvonik nekdanje samostanske cerkvice Sv. Bernardina. Od nekdanjega samostana so ohranjeni markanten zvonik, prezbiterij cerkvice in podporni zid z oboki. Samostan in cerkev izhajata iz 15. stoletje., posvečena pa sta sv. Bernardinu Sienskemu. Samostan je prenehal delovati v 19. Stoletju ko ga je avstrijska vojska uporabljala kot trdnjavo za obrambo zaliva.

Portorož - Locap Group 3

Skladišči Soli Grando in Monfort

Skladišči izhajata iz prve polovice 19. Stoletja. Uporabljali so jih solinarji. Po koncu solinarske sezone so v skladišča soli pripeljali letni pridelek iz lastnih hišnih skladišč v solinah. Danes Monfort služi kot razstavni prostor, kjer si obiskovalci lahko ogledajo zbirki Pomorskega muzeja »Tradicionalno ladjedelništvo« in »Razvoj vodnih športov«, in kot galerija, kjer se vrstijo številne razstave del sodobne umetnosti.

Portorož - Locap Group 4

Tunel ozkotirne železnice Parenzana

Parenzana – 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 Istrskih krajev od Trsta do Poreča . Železnica je bila ukinjena leta 1935. Ob stoletnici otvoritve proge, leta 2002, so začeli resno razpravljati o možnih projektih obnovitve Parenzane in nastal je projekt kolesarske poti in pešpoti. V kolikor se iz centra Portoroža odpravite mimo Avditorija po glavni cesti v oster klanec boste za svojo nagrado dobili pred seboj občudovanja vreden tunel Valeta. V kolikor se podate skozi tunel boste po ozki cesti prispeli vse do Strunjana.

Portorož - Locap Group 5

Forma Viva

Na polotoku Seča je sredi parka z mediteransko vegetacijo stalna razstava skulptur iz belega istrskega kamna, Forma viva. Umetniške kreacije so na mnogih poletnih kiparskih kolonijah ustvarili kiparji iz raznih držav sveta, ki se od leta 1961, ko sta pobudo za organizacijo te prireditve dala priznana slovenska kiparja J. Savinšek in J. Lenassi, udeležujejo delovnih srečanj.

Portorož - Locap Group 6

Sečoveljske Soline

Sečoveljske soline so po velikosti največje še delujoče soline. Krajinski park Sečoveljske soline so velike približno 65ha. Sestavljene so iz več kanalov, kristalizacijskih in izparilnih bazenov. Sol ni več pomembna za gospodarstvo, saj jo večinoma uvažamo. Sečoveljske soline so zaščitene in predstavljajo našo preteklost in solinarstvo. Uporabljajo se le še v turistične namene, da ljudje vidijo kako so včasih pridobivali sol.

Portorož - Locap Group 7

Sladkovodno jezero Fiesa

Nedaleč od Portoroža boste lahko našli kraj Fiesa. Zanimiva je po svojih dveh sladkovodnih jezerih, od katerih je manjše naravno in večje umetno. Nahajata se zraven sprehajalne poti ob morju, ki nas vodi vse do Pirana. Jezeri sta razglašeni za naravni spomenik od leta 1990. Nastali sta kot posledica izkopavanja gline za potrebe nekdanje opekarne. Malo jezero je sladkovodno in globoko do 6,5 metrov. V tem biotopu se torej srečujejo sladkovodni in morski rastlinski in živalski organizmi.

Portorož - Locap Group 8

Plaže

Centralna plaža Portorož

Centralna plaža Portorož, največja urejena plaža na slovenski obali, razdeljena na travnati in peščeni del. Centralna plaža Portorož že vrsto let dosega najboljše rezultate glede kakovosti kopalne vode. Pestrost ponudbe na plaži predstavljajo štiri igrišča za odbojko na mivki, otroška igrala, vodni športi, otroški zabaviščni park na vodi in številni lokali.

Portorož - Locap Group 9

Plaža Meduza

Meduza, plaža hotelov LifeClass, je ena izmed ekskluzivnih plaž v okolici. Odlikuje se po odlični zasnovi in vrhunski ponudbi storitev. Tlak iz belega istrskega kamna ob robu plaže se zliva z morjem in svežo podobo urejenih zelenic. V senci bara so gostom na voljo izbrane dnevno sveže poletne solate in prigrizki, sveže sadje, izvrsten izbor sladoledov ter raznovrstni osvežilni napitki.

Portorož - Locap Group 10

Plaža Bernardin

Plaža in bazeni Bernardin so v neposredni bližini Hotela Vile Park. Vile Park povezuje prijetna nakupovalna ulica z bari in restavracijami, ki se zaključi z laguno in bujnim sredozemskim rastjem. Pri bazenu je hotelski bar s široko ponudbo osvežilnih pijač ter na novo postavljena igrala za otroke. Plaža pred Grand hotelom Bernardin je obdana z mirnim, zelenim okoljem tik ob morju. Namenjena je vsem tistim, ki se želijo še dodatno razvajati in uživati v nadstandardnih plažnih storitvah.

Portorož - Locap Group 11

Plaža rt Seča

Rt Seča se nahaja med Portorožem in Sečoveljskimi solinami naprej od kampa Lucija. Na robu rta je divja plaža, fitnes na prostem in igrišče za beach volley. Plaža je priljubljena točka za turiste in domačine. Ko se naveličate ležanja na soncu, se lahko sprehodite po bližnjem travniku in uživate v razgledih na Portorož in ostalo okolico, ali pa si na hribčku nad obalo ogledate Forma Vivo, kjer so sredi čudovitega oljčnega nasada posejane umetniške skulpture iz istrskega kamna.

Portorož - Locap Group 12
click to enable zoom
Nalagam
Ni najdenih rezultatov z željenimi lastnostmi.
odpri zemljevid

Odkrijte slovensko morje

Namestitve v Portorožu

Izbirajte med udobno opremljenimi sobami, apartmaji ali hišami, ki se nahajajo v Portorožu.