Podeželje slovenske Istre

Podeželje slovenske Istre

Podeželje slovenske Istre, tako kot preostale dele slovenske Istre, lahko občutimo kot deželo bližje srcu, zeleno Istro. Naravno zaledje obale, živi svoje, spokojno, odmaknjeno, romantično in malodane skrivnostno življenje v lepih barvitih vasicah.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 1

V preteklosti so se ljudje večinoma naseljevali ob izvirih, ker je bila pitna voda glavni pogoj preživetja. Enotnega tipa naselja v Istri ni. V razgibani pokrajini se je oblika naselja prilagajala terenu in drugim naravnim danostim. Istrska naselja so zgrajena na pobočjih, na slemenih in naravnih pomolih okoli katerih se po hribu navzgor razprostirajo terasasti oljčniki.

V dolinah je največ njiv, ker je tam tudi najbolj rodovitna zemlja. Tja se niso naseljevali, saj je pogosto tudi poplavljalo. Velik vpliv na priseljevanje so imele ceste, zato je veliko vasi in naselij zgrajenih ob njih. Danes so to stranske ceste primerne pohodništvo in kolesarjenje, včasih pa so bile to glavne prometne poti.

Slovenska istra nudi mnogo več kot le morje, plaže in obmorska mesta. Zato vam priporočamo ogled vasic in podeželje slovenske Istre, katerih značilnosti so kamnite hiše in dobri ljudje. Pot do vasic vas bo peljala mimo vinogradov, oljčnih nasadov in sadovnjakov, v vaseh pa vam bodo domačini ponosno predstavili istrsko tradicijo in zgodovino.

Slovenska istra in njeno podeželje vam ponujajo popolno doživetje skozi vse letne čase. Pričarajte si edinstven dopust z mediteransko klimo, razgibanimi tereni, prelepimi razgledi, morsko hrano, in ne nazadnje, možnost obiska Kopra, Izole in Pirana ter sosednjih držav, Italije in Hrvaške. Rezervirajte si vilo ali hišo v zaledju slovenske obale.

Zanimivosti podeželja slovenske Istre

Svet starih istrskih vasic

Le nekaj minut vožnje iz obalnih mest boste vstopili v svet starih istrskih vasic. Simpatične vasice skrivajo številne kulturne zaklade, izbrane dobrote istrske zemlje in prijazni domačini se vam bodo globoko vtisnili v spomin. Istrska naselja so zgrajena na pobočjih, na slemenih in naravnih pomolih okoli katerih se po hribu navzgor razprostirajo terasasti oljčniki in vinogradi. Hiše so običajno postavljene v gručah. Vse so zidane iz kamna in krite s korci, po stenah plezajo trte in majhna okna imajo lesena polkna. V vsaki vasi izstopa zvonik. Cerkev pa običajno obdajata zid in pokopališče. Občutek doživljanja teh krajev je povsem drugačen kot na obali, saj jih tukaj pričakuje domačnost, mir in lepi razgledi. Prebivalci se v te kraje v zadnjih letih vračajo za stalno ali pa hiše preurejajo v počitniške apartmaje.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 2

Vinogradništvo

Bogata istrska pokrajina nudi dom sočnim vrstam vinske trte iz katerih pridelujejo bogato rdeče vino refošk in belo vino malvazija. Okusi in arome vas bodo popeljali na popotovanje po vinorodni deželi in obogatili gastronomsko doživetje. Raziščite bogato ponudbo lokalnih vinarjev in spoznajte raznoliko paleto okusov okoliške vinorodne dežele. Še bolje, odpravite se kar na izlet po lokalnih vinskih poteh.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 3

Oljkarstvo

Obalni pas severnega Jadrana je zemljepisno skrajna severna meja, kjer je oljko še mogoče gojiti. Zaradi specifičnih podnebnih razmer na obalnem območju je istrsko oljčno olje znano po svojem značilnem okusu. V Slovenski Istri plodove oljke uživajo že od antičnih časov. Ko so Rimljani zavzeli Istro, je bilo oljkarstvo v teh krajih uveljavljena kmetijska panoga, istrsko oljčno olje pa visoko cenjeno. Tradicija oljkarstva se je ohranila do današnjih dni. Olje so v začetku prejšnjega stoletja shranjevali v velikih izklesanih kamnih pokritih z lesenim pokrovom. Oljke pa so stiskali v torklah. Danes so te zamenjale moderne torkle, ki je danes moč najti po celotnem zaledju slovenske Istre. Stare torkle so se ohranile v nekaterih vaseh in si jih danes lahko ogledamo kot muzejsko zbirko. Oljčno olje je v Istri še dandanes nepogrešljiv element istrske kuhinje.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 4

Istrska kuhinja

Slovenska istra in njeno podeželje sta poznana po odličnih vinih in okusni kuhinji. Istrska pojedina je pogosto predstavljena skozi jedi na žlico in obogatena z morskimi dobrotami. V preteklosti so istrani sami sušili ribe in iz njih pripravljali bakalar s polento, kuhano v bakrenem kotličku. Danes se gostinci prilagajajo različnim okusom gostov in poleg značilne polente in sardel na žaru ponujajo še veliko izbiro okusnih rib: brancin, orada, morski list, pečen na žaru ali v pečici, s krompirjem in blitvo, jastog na žaru. Značilnost istrske kuhinje so tudi testenine in polente. Priljubljeni so doma narejeni »fuži« ali ravioli, začinjeni z istrskimi tartufi, pa tudi bela in rumena polenta, kuhana v bakrenem kotlu.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 5

Mediteranske rastline

Ko pomislimo na slovensko obalo se takoj spomnemo poleg na ojko in trto, še na figo, žajbelj, sivko in rožmarin. Poleg naštetega tu uspevajo tudi številne sadne vrste, nekatere domorodne kot so figovec, grozdje, granatno jabolko, mandljevec in druge prinesene z drugih koncev sveta z blagim podnebjem kot so oleander, kaki, žižola, mandarina in kumkvat. Tu uspeva še mnogo sadnih vrst, ki jih lahko gojimo v hladnejšem podnebju kot so breskev, marelica, češnja, višnja, sliva, jagode, robidnice, bezeg.

Podeželje slovenske Istre - Locap Group 6
click to enable zoom
Nalagam
Ni najdenih rezultatov z željenimi lastnostmi.
odpri zemljevid

Odkrijte zeleno Istro

Namestitvene enote na podeželju slovenske Istre

Izbirajte med udobno opremljenimi, hišami in vilami, ki se nahajajo na podeželju slovenske Istre.