Piran

Piran

Privlačno obmorsko mestece Piran leži na rtu polotoka na skrajnem severozahodu Istre. Mesto Piran s strnjeno pozidavo, ozkimi, slikovitimi ulicami, številnimi cerkvami in kulturnimi spomeniki priča o svoji bogati preteklosti.

Piran - Locap Group 1

Zagotovo je Piran najdragocenejše in najbolje ohranjeno staro mesto na slovenski obali. Prostran pogled iz mesta Piran, sega od Hrvaške Obale do Italije prek Alp vse do Triglava. Mesto razkriva njegov izreden zemljepisni položaj v celotni Istri. Izraziti rt, ki se globoko zareže v morje, je verjetno služil za svetilnik ladjam, ki so plule v bližnjo Aegido, današnji Koper. Temu primerna je tudi razlaga imena Piran iz grške besede Pyr, ogenj.

Mesto je očarljivo sredozemsko naselje, polno odtisov minulih obdobij in izjemen spomenik uspešno zasnovane arhitekture. Pirančani so nadvse ponosni na svojega rojaka, violinskega virtuoza in skladatelja, Giuseppe Tartinija, ki se je rodil leta 1692 v Piranu. Mesto Piran ponuja izredno raznoliko in bogato paleto imenitnih palač in cerkva, skritih med srednjeveškimi ulicami ali ponosnih na trgih, ki odsevajo tisočletno zgodovino mesta. Že samo sprehod po ulicah je pravo doživetje, za ljubitelje umetnosti pa je obisk tega jadranskega bisera prava poslastica.

Ne spreglejte cerkve svetega Jurija, ki stoji nad mestom, osrednjega Tartinijevega trga s kipom violinista in skladatelja Guiseppeja Tartinija, občinske palače, ki ima vzidano figuro beneškega leva z odprto knjigo in čudovite stavbe iz 15. stoletja, Benečanke, ki je najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu in najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu. Povzpnite se tudi do mestnega obzidja. Z njega je prelep razgled na mesto. Zaradi zgodovinske lepote in blagega podnebja privablja Piran obiskovalce čez vse leto.

Piran - Locap Group 2Gostom je v starem delu mesta na izbiro nekaj prijetnih namestitev tako hotelov kot apartmajev, pa tudi raznolika gostinska ponudba. Številne restavracije v mestu nudijo kulinarične mojstrovine iz morskih dobrot. Izbira je velika. Ob promenadi proti Piranski punti, pa tudi na notranjih trgih in uličicah je nanizanih kar nekaj restavracij in lokalov.  Če si boste zaželeli le nekaj sladkega, sladoled ali kavo,  pa boste poiskali še pravo slasčičarno ali bar po vašem okusu.

V poletnih mesecih se Piran spremeni v obmorski dopustniški kraj z veliko kulturnih in drugih prireditev. Najbollj uveljavljeni so “Piranski glasbeni večeri”. Septembra se po piranskih ulicah odvija tradicionalno mednarodno srečanje slikarjev “Ex Tempore”. November je namenjen arhitektom, mednarodnemu simpoziju Piranski dnevi arhitekture, kjer podeljujejo tudi nagrado Piranesi. Tradicionalno je postalo praznovanje svetega Jurija v mesecu in prireditev Dnevi solinarjev. Glavni vir dohodkov, predvsem v času Beneške republike, je temeljil na pridobivanju in prodaji morske soli.

Solinarstvo je omogočalo gospodarski razcvet Pirana. Tudi za Koper, Izolo in okoliške prebivalce je bilo pridobivanje soli včasih edini vir dohodkov. Vsako leto, konec aprila, so se Pirančani in kmetje iz bližnjih istrskih krajev preselili v solinarske hiše in želi sol. Tam so ostajali vse do jeseni, ko so zapustili hišice in se vrnili na svoje domove. Obstoj obalnih mest, predvsem Pirana temeljil na prepleteni izrabi virov v morju in na kopnem. Ugodno podnebje je poleg pomorstva dopuščalo rast oljk, trte in ostalih sredozemskih kultur.

Zanimivosti in znamenitosti v Piranu

Tartinijev Trg

Sedanja podoba trga je od leta 1990. Spomenik na Tartinijevem trgu je posvečen skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Zgrajen je bil 1896 leta in je delo beneškega kiparja Antonia dal Zotta. Po njem je dobil trg tudi ime. Sedanji Tartinijev trg je bil do leta 1894 mandrač za ribiške čolne. Zaradi smradu in premajhnega tržnega prostora pred dotedanjo staro občinsko palačo so ga zasuli.

Piran - Locap Group 3

Benečanka

'Benečanka' je nastala sredi 15. stoletja in je ena najlepših gotskih stavb v Sloveniji. Zgradil naj bi jo neki premožen beneški trgovec, ki se je zaljubil v lepo mlado Pirančanko. Pogosto je prihajal v mesto in jo obiskoval, ji prinašal dragocena darila in se kasneje celo odločil, da ji bo ob mandraču zgradil lepo hišo.

Piran - Locap Group 4

Cerkev Sv.Jurija

Za župnijsko cerkev sv. Jurija ne vemo natančno, kdaj je bila zgrajena, najverjetneje pa je stala že okoli leta 600. Sedanjo baročno podobo pa je dobila leta 1637. Leta. Zvonik je bil zgrajen po vzoru beneškega Markovega stolpa iz 1608. leta, krstilnica pa iz 1650. leta. Cerkev je posvečena sv. Juriju, mučencu in zaščitniku mesta.

Piran - Locap Group 5

Mestno obzidje Piran

Mestno obzidje na griču Mogoron je nastalo že v času preseljevanja narodov in je bilo večkrat obnovljeno in dozidano. Najstarejši ohranjeni deli so iz 12. stoletja. Večinoma obzidja pa je iz 15. Stoletja. Iz obzidja lahko občudujete mesto Piran. Ob lepem vremenu boste iz obzidja zazrli v daljavo vse do Julijskih alp.

Piran - Locap Group 6

Trg 1. maja

Baročni Trg 1. maja je bil do 13. stoletja glavni mestni trg, na katerem je stala tudi občinska palača. Vodnjaka, do katerih se pride mimo ženskih likov Pravice in Postave sta iz leta 1776. Nasproti sta kamnita dečka, ki sta nekoč držala cevi, po katerih se je iz bližnjih streh stekala v zbiralnik vode pod vodnjakoma deževnica.

Piran - Locap Group 7

Piranaski svetilnik in Punta

Cerkev svete Marije od zdravja je predvsem znana predvsem zaradi slikovite krožne utrdbe iz srednjega veka, na kateri je Piranski svetilnik v gotskem slogu, postavljen v 19. stoletju. Ta konica polotoka je na kartah označena kot rt Madona, kateremu mu domačini pravijo Punta.

Piran - Locap Group 8

Plaže

Mestna plaža Piran

Najbolj znana in obljudena plaža v Piranu, se nahaja pri gledališču Giuseppe Tartini. Čeprav je najbolj oblegana v vročih poletnih dneh, ustvarja idilično kuliso za vaša doživetja prav v vsakem letnem času. Plaža je betonirana in ima urejen dostop do morja. V neposredni bližini se nahajajo odlične restavracije in bari, kamor se lahko odpravite na popoldansko kosilo ali na pijačo.

Piran - Locap Group 9

Plaža Fornače

Na začetku Fornač, nekaj 100 m od Grand Hotela Bernardin je urejena prodnata plaža s kamenčki in urejenim dostopom do morja. Betonski del plaže se nadaljuje vse do vstopa v Piran, kjer se zaključi v prodnati urejeni del, ki je predvsem privlačen za družine. Na voljo so tudi terase za sončenje. Nad njim so zeleni predeli z drevoredom pinij, ki obiskovalcem nudijo senco v vročih poletnih dneh.

Piran - Locap Group 10

Plaža Piranska Punta

Piranska Punta je zelo zaželena urejena plaža z betoniranim in skalnatim delom z urejenim dostopom do morja. Na plaži so na razpolago tuši in lažji dostop do vode. V bližini najdete različne bare in restavracije. Ob lepem vremenu lahko občudujete dih jemajoč pogled na Alpe in sosednjo Italijo.

Piran - Locap Group 11

Divja plaža pod cerkivjo Sv.Jurija

Prodnata plaža s skalovjem se nahaja naprej od Piranske Punte, neposredno pod cerkivjo Sv. Jurija. Na eni strani se razprostira morje, na drugi strani pa stoji mogočen klif, ki občasno nudi zavetje pred soncem. Na plaži boste imeli večjo mero zasebnosti in miru, vendar vstop v morje predstavlja nekolikšen podvig.

Piran - Locap Group 12
click to enable zoom
Nalagam
Ni najdenih rezultatov z željenimi lastnostmi.
odpri zemljevid

Doživite malo mesto, ki je sraslo na soli

Namestitve v Piranu

Izbirajte med udobno opremljenimi sobami, apartmaji ali hišami, ki se nahajajo v Piranu.