Koper

Koper

Koper je mesto z moderno plažo, parkom ob morju in največjimi rekreacijskimi površinami na obali. Bogato s kulturno in zgodovinsko dediščino. Navdihnile vas bodo poleg zgodovinskih znamenitosti tudi naravne danosti mesta in okolice.

Koper - Locap Group 1

Danes bi le pozoren opazovalec ugotovil, da je bil Koper, kraj na severozahodni obali Istre nekoč ob dan z morjem. Staro mesto se je razvilo na nekdanjem otoku in šele ob koncu prejšnjega stoletja je bilo z zasipavanjem okoliških plitvin in nekdanjih solin povezano s kopnim. Narava in človek sta v zadnjih stoletjih izbrisala otoško podobo Kopra, a kljub temu ostaja staro srednjeveško mestno jedro eno najbolj slikovitih in privlačnih v Sloveniji. 

Dolga in burna zgodovina Kopra je prepoznavna že i iz različnih imen mesta skozi stoletja. Grška Aegida, rimski Capris, bizantinski Justinopolis, Benečani ga povzdignejo v Caput Histriae, od koder izvira tudi politični vpliv v mestu. Zaradi različnih imen Kopra so se že v preteklosti mnogi razpisali in ugibali izvor mesta in z njim povezanega imena. Neizpodbitno pa je, da se je ime za prebivalce razvilo iz besede koza “Capra – Capris”. 

Čeprav je v prejšnjem stoletju nepremišljen razvoj uničil nekatere umetnostne spomenike in jih zamenjal z novimi, lahko v starem mestnem jedru še vedno zaznamo nekdanjo podobo mesta, občudujemo posvetne in sakralne umetnine in trge, ki so po svojem značaju in pojavnosti edinstveni na Jadranu. Luka Koper se je nekoliko odmaknila od centra mesta tako, da lahko staro mestno jedro zopet podoživljamo kot celoto. Okoli mesta je speljana pot in tako ponovno nakazuje obliko otoškega Kopra, ki ga je tisočletja obdajalo morje. 

Center Mesta Koper

Koper je sicer gospodarsko, industrijsko in kulturno središče, vendar je s svojo bogato kulturno umetnostno dediščino in naravnimi lepotami okolice privlačen tudi za turiste in izletnike. V središču mesta so gostinski lokali, apartmaji in hoteli, ki obiskovalcem nudijo udobno in prijetno bivanje.

V kulinarični ponudbi se je zaradi svoje poslovne, gospodarske in družbene vloge Koper prilagodil različnim gostom in okusom, tako da najdemo restavracijo, pizzerio, gostilno ali obrat s hitro hrano, ki je primerna skoraj za vsak okus.

 Na severnem obrežju Kopra pa se je razvil potniški terminal in s tem lahko v poletnih mesecih opazujemo zasidranje velikih potniških ladij. V bližini najdemo še majhno marino. Ta ima vse spremljajoče objekte in usluge, kar omogoča razvoj navtičnega turizma. Poleg marine in centra vodnih športov je v poletnih mesecih obiskovalcem na voljo manjša, a prijetno urejena plaža. Na novo pa lahko odkrijemo novo plažo v Žusterni in obalno cesto, ki je namenjena samo peščem in kolesarjem. Ta je zarezana v morje, tako da se lahko tudi tukaj podate v vodo. 

V Kopru je v vseh letnih časih dovolj zanimivih dogodkov in priložnosti, kako preživeti prosti čas. Obiskovalce navdušijo številne prireditve, predvsem v poletnih mesecih se vrstijo različni dogodki. Prijeten, aktiven oddih, šport in rekreacijo omogočajo športni objekti od teniških in nogometnih igrišč do sodobnih fitness centrov. Prijeten izziv je sprehajalna pot ob morju iz Žusterne in še naprej do Izole, ki je namenjena pešcem, kolesarjem in tekačem brez hrupnega prometa. Morje in ugodno podnebje spodbujata razvijanje vrste vodnih športov, od veslanja, vaterpola, deskanja na vodi do jadranja. 

Zanimivosti in znamenitosti v Kopru

Titov trg z mestno ložo "Loggio"

Na njem so ustvarili najpomembnejše arhitekturne spomenike, ki ga obkrožajo in mu dajejo poseben pečat. Na trgu, središču starega mestnega jedra, se kar vrstijo stavbe, ki so pomemben del mestne zgodovine in kulturne dediščine. Ena od njih je tudi mestna loža “Loggia”, zgrajena v značilnem slogu beneške gotike. Stoji nasproti Pretorske palače in ob stolnici. Pročelje lože krasijo beneški lev, grbi podestatov in podobe, ki kažejo na vpliv Benetk. Danes je tu mestna kavarna, kotiček za sprostitev in pogled na vse lepote tega mestnega trga.

Koper - Locap Group 2

Mestna stolnica in Pretorska Palača

Stolnica Marijinega vnebovzetja, iz 12. stoletja tvori z zvonikom vzhodno stranico Titovega trga. Zunanjost krasi gotsko pritličje in renesančno nadstropje. S stolnico je povezan zvonik, ki je bil prvotno samostojni romanski mestni stolp. Na njem je tudi ohranjen zvon iz leta 1333. Na stolp se lahko povzpnete in doživite izjemen panoramski razgled. Na drugi strani trga stoji Pretorska palača, iz sredine 13. stoletja. Njeno prostrano pročelje ima vrsto oken bifor, trifor in kvadrifor, stopnišče in balkonom, ki je nad polkrožnim portalom in dvema stebroma. Na vogalu pročelja se nahaja relief v obliki leva, ki se je v času Benečanov uporabljala za anonimne sporočila koprskim upraviteljem.

Koper - Locap Group 3

Da Pontijev vodnjak

Stoji na današnjem Prešernovem trgu. Omenja se ga že v 14. stoletju ko so speljali vodo s celine do otoka. Leta 1666 je star vodnjak zamenjal današnji vodnjak, ki je izdelan v obliki mostu. Most simbolično ponazarja ime župana da Ponte, ki ga je dal zgraditi. Kot zajetje pitne vode je bil uporaben do leta 1898. Bazen za vodo je v obliki osmerokotnika. Obdan je s 15-timi pilastri, ki nosijo znake koprskih plemiških družin, ki so prispevale denar za njegovo izgradnjo.

Koper - Locap Group 4

Vrata Muda

Vrata Muda so danes edina ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvanajstih mestnih vrat Kopra, ki so bila zgrajena leta 1516 v renesančnem slogu in se ponašajo s številnim okrasjem, med katerim izstopa sonce, ki simbolizira mestni grb. Vrata so nekdaj odpirala prehod skozi obzidje do Prešernovega trga. Povezovala so mesto z mostom, kasneje pa z nasipom do kopnega dela. Vsi obiskovalci mesta, ki so pripotovali po nasipu s kopnega, so morali skozenj in plačati cestnino po italijansko muto, od koder tudi izhaja ime vrat.

Koper - Locap Group 5

Obalna promenada

Obalna promenada je osrednje sprehajališče in je najbolj živahno območje Kopra. Na zemljevidu jo boste našli kot Pristaniško ulico. Na koncu ulice stoji majho parkirišče in mestna plaža. se nahaja tudi Madrač povzerto iz italijanske besede Mandracchio, kar pomeni mestno pristanišče. Na prijetni koprski promenadi, ki e obdana z Palmami in moderno nočno osvetlitvijo, se nahaja Mandrač – mestno pristanišče in Taverna. Zgradba je bila nekoč skladišče soli, danes pa je prizorišče prireditev in koncertov. V bližini pa številni bari, slaščičarne, restavracije in mestna Tržnica.

Koper - Locap Group 6

Centralni mestni park

Obmorski park z mediteransko vegetacijo je svoje mesto dobil ob Semedelski promenadi blizu mestne tržnice. Površina na prostem se neposredno navezuje na mestno promenado in morje. Zunanje javne površine so namenjene krepitvi raznoličnih prostočasnih aktivnosti. Osnovni temelji nove zelene mestne površine so sproščeno oblikovani, monolitni, valoviti urbani elementi,ki tvorijo tribune za gledalce, poligon za otroke, plezalne stene,koncertno pristanišče, otroško igrišče, bralni kotiček, letni kino, razgledno točko.

Koper - Locap Group 7

Obalna pot med Koprom in Izolo

Po večletnih prizadevanjih obalnih občin so v marcu leta 2017 zaprli promet ob obalni cesti med Koprom in Izolo in postavili sanitarije, tuše in pitnike, ločili so tudi površine za kolesarje, pešce in kopalce. Ta del priobalnega pasu se sedaj uporablja za rekreacijo, kopanje in prostočasne aktivnosti. Na obalno pot se odpravimo iz centra Kopra po promenadi proti novi moderni plaži mimo Žusterne.

Koper - Locap Group 8

Plaže

Mestna plaža Koper

Znano ter priljubljeno mestno kopališče v centru Kopra se nahaja blizu Marine Koper. Je edino kopališče v mestu. Plaža ima na voljo naravno senco, ki ji dajejo številni borovci in zeleno travnato površino. Kopališče ima še dva pomola, javno stranišče ter veliko tušev ter slačilnice. Tudi za najmlajše je poskrbljeno, saj se v neposredni bližini nahaja veliko otroško igrišče s peskovnikom.

Koper - Locap Group 9

Obmorski park Žusterna

Nova plaža se razprostira na 20.000 m2, na nasipu zelenega obmorskega parka, ki so jo nedavno uredili. Slab kilometer obale med Semedelo in Žusterno tako je dobila povsem novo podobo in več prostora. Na prostrani zelenici so zasadili 200 različnih dreves, številne grmovnice in trajnice ter skozi njo speljala lično pešpot z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo. Obiskovalci in kopalci tu lahko posedijo ali se sončijo na skalometu, na katerega so postavili velike betonske plošče, na nekaj mestih pa je dostop v morje varen in primeren tudi za otroke, ker so nasuli prodec. Sanitarije so že namestili. V poletnem času tu obratujejo tudi gostinski lokali.

Koper - Locap Group 10

Plaža Žusterna

Za to kopališče se odločajo predvsem mlajši, ki povečini uporabljajo bazen. Ob vrhuncu sezone se marsikdo ustavi ob cesti na velikem parkirišču in obišče kopališče. V morju sta v označenem delu dva splava s pritrjenimi stopnicami, ki sta predvsem za mlajše pravi igralnici. Dostopi v vodo so urejeni. Večji del kopališča ima betonsko površino, ob ograji pa se v senci borovcev najde tudi nekaj travnate površine. Otroci se lahko zabavajo v peskovniku in na igralih. V neposredni bližini je Aquapark in Hotel Žusterna, zato je kopališče deloma namenjeno tudi hotelskim gostom.

Koper - Locap Group 11

Plaža med Koprom in Izolo

Plažo jo lahko označimo kot divja plaža v bližini kopališča Žusterna, kjer lahko vsak najde prostor zase. Do tja vodi pot, ki je zaprta za javni promet. Vzdolž obale proti Izoli tako najdete le kolesarje in sprehajalce. Mir in razgled ter v daljavi in šumenje valov, to je to. Zaščito pred soncem boste tu nekoliko težje našli.Priporočamo, da si s seboj vzamete senčnik. Najbližje parkirišče je pri plaži v Žusterni.

Koper - Locap Group 12
click to enable zoom
Nalagam
Ni najdenih rezultatov z željenimi lastnostmi.
odpri zemljevid

Vstopite skozi vrata z Soncem

Namestitve v Kopru

Izbirajte med udobno opremljenimi apartmaji, ki se nahajajo v Kopru.