Izola

Izola

Izola je prikupno mediteransko ribiško mesto, ki leži med Koprom in Piranom. Izola svoje ime dolguje otoku, na katerem je nastala, svojo identiteto pa ljudem. Zato pravijo, da Izole ne pozabiš nikoli. Odkrijte obmorske ulice in skrite kotičke mesta.

Izola - Locap Group 1

Kjer danes stoji Izola so se naselili najprej Rimljani, ki so oblast v Istri ohranili več kot pol tisočletja, saj so v Simonovem zalivu ohranjeni temelji vile rustike z mozaiki ter ostanki pristanišča. O njej pričajo še danes vidni ostanki nekdanjega pomola. Naseljevanje otoka in s tem razvoj mesta se je najverjetneje začelo v času razpada rimskega imperija in preseljevanja narodov. Rimska naselbina Halietum je bila uničena, zato lahko sklepamo, da se je okoliško prebivalstvo v strahu pred Avari in Slovani zateklo na varnejše območje, na bližnji otok, kjer je zgradilo Izolo.

Na nekdanjih solinah so nastala močvirja, zato so začeli postopno zasipavanje in s tem zabrisali nekdanje značilnosti otoka. Čeprav se je otok konec 18. stoletja združil z obalo, je mesto ohranilo navezanost na otoško preteklost še danes z njim živi. Skoraj do konca 13. stoletja je bila Izola v rokah oglejskih patriarhov. Ko je začela njihova oblast slabeti, pa je tudi Izola, ki si je močno prizadevala za neodvisnost, priznala beneško nadoblast. Po propadu beneške republike je za kratek čas spadala pod Napoleonovo Francijo. Po Napoleonovem porazu v Rusiji je Izola ostala pod Avstrijsko nadoblastjo vse do konca prve svetovne vojne. Med letoma 1945 in 1954 pa je bila del cone B Svobodnega tržaškega ozemlja. Nato je prešla pod Jugoslavijo. 

Prebivalci prvotnega naselja so bili ribiči in kmetje (vinogradniki, oljkarji), dokler se niso konec 19. stoletja pojavile tri tovarne za konzerviranje rib; Arigoni, Ampelea in kasneje Delamaris. Povojni gospodarski in prebivalstveni dvig Izole je temeljil na industriji igrač, živilski industriji in ladjedelništvu. Izola je kljub temu ohranila značilno srednjeveško zasnovo sredozemskega mesta s cerkvijo na vzpetini, z notranjim pristaniščem, zavarovanim pred valovi, s prepleteno mrežo ozkih ulic in visokimi hišami. Številni arhitekturni spomeniki, ki so nastali v zgodnjem beneškem, nekateri v oglejskem obdobju vladavine, so ohranili temeljne značilnosti in skozi stoletja spreminjali le svoj videz. Mnogi so oblekli pročelja palač in hiš v slog beneške gotike in baroka.

Danes Izola temelji na razvoju turizma saj zanjo so značilne raznolike plaže, vodne aktivnosti in prireditve povezane s tradicijo. V Izoli boste doživieli pristni stik z Mediteranom. Sprehod po Izoli je prijeten in pričara resnično sredozemsko sproščujoče razpoloženje. V mandraču lahko opazujemo valovanje morja in v ozadju z ribiči, ki krpajo in pripravljajo svoje mreže. Morda vas bodo premamili gostinski lokali morda obisk tržnice, morda pa zavijemo v eno izmed številnih umetnostnih galerij ali pa enostavno se odpravimo na mestno plažo.


Izola - Locap Group 2Zavidljiva lega ji je omogočala razvoj turizma že v drugi polovici 19. stoletja. Pravi razcvet se je zgodil po letu 1960 z izgradnjo turističnega naselja Belvedere in Simonovega zaliva. Od tedaj je turizem pomemben dejavnik, ki odločilno vpliva na podobo in utrip današnje Izole.Izoli so v zadnjih desetletjih v centru mesta in njeni okolici zrasli številni hoteli, ki s pestro ponudbo krojijo bogato in uspešno turistično dejavnost V zadnjem času je opaziti tudi veliko zasebnih namestitev kot so to hiše, vile apartmaji.

Kdor si želi aktivnih počitnic pa bo našel v Izoli številne možnosti za šport in rekreacijo: teniška igrišča, urejene sprehajalne in kolesarske poti. Izola postaja živahno turistično središče tako poleti kot pozimi.  Za zimsko kopanje je morje nekoliko prehladno zato se lahko razvajamo v številnih welnessih in savnah.

Številne zabavne prireditve, glasbeni večeri, kulturne in festivalske prireditve, gledališke predstave so le nekateri dogodki, ki se obiskovalcu ponujajo čez vse leto. Vrstijo se zabavne in glasbene prireditve. Izolo odlikuje tudi izvirna gostinska ponudba. Številne restavracije v mestu in okolici nudijo kar je tukaj najboljše, kulinarične mojstrovine iz morskih dobrot. Izbira je velika. Ob Izolski promenadi je nanizanih kar nekaj restavracij in lokalov. V večini je poudarek na ribah.  Če si boste zaželeli nekaj sladkega, sladoled ali italijansko kavo boste našli pravo slasčičarno ali bar po vašemu okusu.

Zanimivosti in znamenitosti v Izoli

Izolski Mandrač

Mandrač oziroma pristanišče je, globoko zarezano v staro mestno jedro na zahodni obali Izole, ki je v preteklosti bilo središče mesta. Ob njemu so se v zgodovini nahajale najpomembnejše javne stavbe, kot so palača Manzioli in Lovisato, cerkev sv. Mavra in sv. Marije Alietske, italijanska osnovna šola. Ena najstarejših zgradb je palača Manzioli. Predstavlja tipično meščansko hišo v beneško-gotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega mandrača. Najdete jo na Manziolijevem trgu. Na palačo se naslanja palača Lovisato, ki je znana predvsem kot rojstna hiša izolskega patriota in znanstvenika Domenica Lovisata. V obnovljenih prostorih palače najdemo sedež Italijanske narodne skupnosti.

Izola - Locap Group 3

Cerkev Sv. Mavra in Marije Alietske

Renesančna cerkev sv. Mavra je posvečena mučencem in svetemu Mavru, svetemu škofu Donatu in papežu Sikstu II. Zavzema dominantno lego na osrednji Izolski vzpetini nekdanjega otoka. Zraven cerkve stoji več kot 30 metrov visok zvonik grajen iz navadnega istrskega kamna na gotski osnovi. Na vrhu zvonika lahko doživite njlepšo razgledno točko mesta in okolice. Cerkev Marije Alietske je najstarejša cerkev v Izoli. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju. Zgrajena je bila v drugi polovici 11. stoletja in ima romansko zasnovo. V njej lahko vidimo leserni kor, tri oltarje in orgle izdelane od najpomembnejšega beneškega orglarja. Cerkev se nahaja na Manziolijevem trgu ob Mandraču.

Izola - Locap Group 4

Obalna promenada

V starem mestnem jedru se lahko sprehodimo po ozkih ulicah s čudovito arhitekturo. Del mesta, ki je obrnjen proti morju, kjer je tudi marina, je še posebej zanimiv za sprehode in posedanje na klopcah. Obalna promenada je osrednje sprehajališče in je na živahno območje Izole v poletnem obdobju. Na koncu ulice stoji majho parkirišče Lonka. Na drugem koncu Madrač in svetilnik z mestno plažo. Tu lahko nadete veliko barov, slastičarn in restavracij s ribjo hrano.

Izola - Locap Group 5

Tunel ozkotirne železnice Parenzana

V Avstro-Ogrski je bila zgrajena železnica med takrat pomembnim avstrijskim pristaniščem Trstom in Istro. Železna cesta je bila zelo pomembna pridobitev, saj je skrajšala razdalje in zbližala kraje in ljudi. Ozkotirna železnica, zgrajena leta 1902 in je bila - osnovna komukacijska vez med Istro in Srednjo Evropo. Vodila je mimo Kopra, Izole in Pirana vse do Poreča. Železnica je bila ukinjena leta 1935. Ob stoletnici otvoritve proge, leta 2002, so začeli resno razpravljati o možnih projektih obnovitve Parenzane in nastal je projekt kolesarske poti in pešpoti. V kolikor se iz centra Izole odpravite proti San Simonu in nato do Jagodja, boste na koncu naselja prišli do ceste ob progi, kjer je potekala proga.

Izola - Locap Group 6

Na Rexu

Na območju nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom, danes raj za sprehajalce in kolesarje je med 2. svetovno vojno potonila takrat največja in najhitrejša italijanska čezoceanska potniška ladja Rex. Visoka je bila 40 metrov, imela je 12 nadstropij, sprejela pa je lahko 2032 potnikov. Zavezniška letala so ladjo Rex obstreljevala. Ladja se je skrivala pred morebitnim bombardiranjem Trsta. Zaradi svoje velikosti je nasedla približno 200 m od obale pod današnjo bolnišnico Izola. Po vojni so takratne državne oblasti odločile, da ladjo razrežejo in železo pretopijo. Domčini so poimenovali ta predel obale Na Rexu. Danes boste tu našli fotografije v spomin na ta dogodek.

Izola - Locap Group 7

Obalna pot med Izolo in Koprom

Po večletnih prizadevanjih obalnih občin so v marcu leta 2017 zaprli promet ob obalni cesti med Izolo in Koprom in postavili sanitarije, tuše in pitnike, ločili so tudi površine za kolesarje, pešce in kopalce. Ta del priobalnega pasu se sedaj uporablja za rekreacijo, kopanje in prostočasne aktivnosti. Od tu se ob lepem vremenu vidi obalo sosednje Italije pa do alp. Na obalno cesto se odpravimo iz centra Izole proti Žusterni po označeni peš poti ali kolesarski progi.

Izola - Locap Group 8

Plaže

Mestna plaža Izolski svetilnik

Na koncu izolskega polotoka najdete Izolski svetilnik in lepo urejeno izolsko mestno kopališče. Svetilnik je priljubljena točka za sprehode. Postavljene imajo klopice na katerih lahko uživate v čudovitih razgledih na morje. Poleti se v tem delu nahaja veliko kopalcev saj je v neposredni bližini zelo lepa plaža s čisto vodo in kamenčki. Na plaži so tuši, peskovnik in igrala za otroke. Do kopališča, je od mestnega jedra Izole oddaljeno le dobrih 200 m.

Izola - Locap Group 9

Plaža San Simon

San Simon ali Simonov zaliv je najbolj priljubljeno izolsko kopališče, ki vsako poletje privabi številne kopalce. Ponaša se s peščenim zalivom, ostanki rimske vile, igriščem za odbojko na mivki in še zadnjim toboganom na slovenski obali. Kopališče je obdano s travniki, borovci in akacijami, ki nudijo zaščito pred močnim soncem. Za aktivno preživljanje prostega časa pa poskrbi večnamensko igrišče. Kopališče primerno za: otroke, družine, aktivne kopalce in mladino.

Izola - Locap Group 10

Plaža Bele Skale

Plaža Bele skale je divja plaža v bližini plaže San Simon, kjer lahko vsak najde prostor zase. Do tja vodi pot vzdolž obale proti rtu Ronek. Mir, razgled na mesto v daljavi in šumenje valov, nič več. Zaščito pred soncem lahko najdete pod grmovjem ali pa si sami zgradite nadstrešek z naplavljenim lesom in brisačami. Kopališče se nahaja na zavarovanem območju krajinskega parka. Najbližje parkirišče je pod Belvederjem.

Izola - Locap Group 11

Plaža pod Belvederjem

Kopališče pod Belvederjem se razteza na manj kot 100 metrih obale v bližini San Simona in 15 min. hoje od centra Izole. Nekoč center mladinske in alternativne kulture, danes še vedno ostaja priljubljena točka za mladino. Visoki topoli nudijo zaščito pred soncem kopalcem, ki prostor za svoje brisače in slackline iščejo na travniku vzdolž klifov. Lesen pomol je idealna odskočna deska za ohladitev v morju in zapeljive poglede. Številni večeri so zaznamovani z živo glasbo in zabavo v bližnjme baru. Najbližje parkirišče se nahaja v neposredni bližini kopališča.

Izola - Locap Group 12

Plaža Delfinček

Plaža Delfinček je v Izoli na zelo prijetnem delu ob obali, pod borovci. Tukaj si lahko napolnite pljuča s svežim morskim zrakom in ob sončnih zahodih občudujete prekrasne barve morja. Plaža Delfinček je umeščena med kamnitim valobranom Marine Izola in promenado, ki vodi do Simonovega zaliva. Plaža ima vse kar rabijo obiskovalci, najem ležalnikov, bar s pijačo in tuš ter parkirišče v neposredni bližini kopališča. Plaža je priljubljena med domačini in gosti hotela Delfin.

Izola - Locap Group 13
click to enable zoom
Nalagam
Ni najdenih rezultatov z željenimi lastnostmi.
odpri zemljevid

Odkrijte Slovenski Mediteran

Namestitve v Izoli

Izbirajte med udobno opremljenimi apartmaji,  hišami ali vilami, ki se nahajajo v Izoli.